Våra boenden för äldre

Om du har ett stort behov av omvårdnad där hemtjänsten inte räcker till kan du ha rätt till en bostad på ett äldreboende, även kallat särskilt boende (Säbo) för äldre.

I Ragunda Kommun finns det tre äldreboenden som drivs av kommunen och är placerade i de tre tätorterna Hammarstrand, Stugun och Bispgården.

På våra boenden finns det omvårdnadspersonal dygnet runt samt tillgång till sjuksköterska.

När du flyttar in på ett särskilt boende i Ragunda kommun får du en kontaktperson. Tillsammans arbetar vi med din levnadsberättelse och genomförandeplan där vi planerar hur du vill ha din hjälp.

Bergegården i Stugun

Besöksadress: Åtevägen 2, 844 51 Stugun

Består av 11 boendeplatser som består av rum eller lägenheter och alla ligger på markplan. Alla rum och lägenheter är utrustade med trygghetslarm och höj och sänkbar säng.

Du bor med helpension och bestämmer själv om du önskar äta tillsammans i den gemensamma matsalen. Boendet har en stor altan, gemensamt allrum med TV och vi har en samlingssal centralt i huset.

Kontakt Bergegården

Enhetschef Bergegården/Hemtjänsten Stugun

Telefon 0695-76 10 40

Sjuksköterska

Telefon 0695-76 10 38

Sjuksköterska Hemtjänst

Telefon 0695-76 10 42

​Avdelningen

Telefon 0695-76 10 51

Nyviksvägen i Hammarstrand

Besöksadress: Nyviksvägen 10 A-D, 844 32 Hammarstrand

Består av 40 lägenheter fördelat på 4 avdelningar: A, B, C, D i två våningar. Det finns ett stort inglasat atrium med tillgång till känslan av utevistelse året om. Båda våningsplanen har en stor altan, gemensamt allrum och matsal.

Lägenheterna är 33 kvm, utrustade med pentry och eget badrum med tvättmaskin och torktumlare samt höj- och sänkbar säng och trygghetslarm.

I byggnaden finns också hälsocentral och folktandvård.

Kontakt Nyviksvägen

Enhetschef

Telefon: 0696-68 20 67

Ansvarig sjuksköterska, plan 1 Telefon: 0696-68 20 00

Ansvarig sjuksköterska, plan 2 Telefon: 0696-68 20 14

Avdelning A

Telefon: 0696-68 20 51

Avdelning B

Telefon: 0696-68 20 52

Avdelning C

Telefon: 0696-68 21 01

Avdelning D

Telefon: 0696-68 21 02

Nipängen i Bispgården

Besöksadress: Ängsvägen 4, 844 41 Bispgården

Består av 22 boendeplatser fördelat på två avdelningar, Rosen och Blåsippan beläget på markplan. Alla lägenheter har trygghetslarm samt höj- och sänkbar säng. De flesta lägenheter har egen uteplats och i 1:orna och 2:orna finns kök. De större lägenheterna möjliggör parboende. I mindre rum finns endast pentrykök.

I byggnaden finns samlingslokaler, gemensamma matsalar samt en innergård för utevistelse. Även fotvård och hälsocentral finns i lokalen.

Här hittar du som ska flytta in på vårt boende mer information:

Information till dig som ska flytta in på Nipängen

Kontakt Nipängen

Enhetschef

Telefon: 0696-68 12 26

Avdelning Rosen

Telefon: 076-111 17 69

Avdelning Blåsippan

Telefon: 072-573 45 16

Efter klocklan 20.30 når du nattpersonal via 076-104 12 01

Sjuksköterskor

Telefon: 0696-68 12 27

Telefon: 0696-68 12 28

Ansökan till särskilt boende

Ansökan om särskilt boende gör du via kommunens biståndshandläggare. Här följer en beskrivning hur det går till.

1. Läs om våra boenden

Läs om våra olika boenden här på vår webb.

2. Ansök om särskilt boende

För att du ska kunna flytta till särskilt boende krävs ett biståndsbeslut. Det ansöker du om hos kommunens biståndshandläggare via vårt Kundcenter eller via mail.

Kundcenter 0696 -68 20 00

bistandsenheten@ragunda.se

3. Efter beslut är taget - dags att lämna särskilda önskemål

Efter att du har fått beslut om särskilt boende har du möjlighet att ange om du har speciella önskemål.

Önskemål om var du vill bo

När det finns tillgång till lediga lägenheter där du önskar så försöker vi i möjligaste mån ta hänsyn till dina önskemål. När du har flyttat till ett särskilt boende finns det också möjlighet att byta till ett annat boende.

Bo tillsammans

Du som får ett beslut om särskilt boende kan ha rätt att få flytta tillsammans med din maka/make/sambo/partner. Ni kan erbjudas en större lägenhet som är avsedd för två personer. Eller så kan ni erbjudas två lägenheter inom samma boende. Det är var och ens behov av omsorg som är avgörande för formen av bostad.

  • Parboende:
    Parboende kallas det när båda har beviljats särskilt boende för att båda två har ett stort behov av omsorg.

  • Medboende:
    Ibland är det bara den ena parten som beviljas särskilt boende på grund av ett stort behov av omsorg. Om båda ändå önskar bo tillsammans kan den som beviljats särskilt boende ansöka om att makan, maken eller sambon får flytta med som medboende.

    Den medboende får då klara sig på egen hand på samma sätt som om denne skulle bo i eget boende. Behöver makan, maken eller sambon hemtjänst får han eller hon ansöka om det hos biståndsenheten.

4. Du får erbjudande - dags för besök och lämna besked

Det är svårt att svara på hur länge det dröjer innan du får ett erbjudande om boende. Det kan dröja allt från en vecka till flera månader.

När du har fått ett erbjudande om boende bör du göra ett besök och titta på det. Din handläggare ger dig kontaktuppgifter till boendet så att du kan kontakta personalen och bestämma en tid som passar för visning. Det är mycket viktigt att du kontaktar dem innan ditt besök så att personalen har möjlighet att visa dig runt och svara på dina frågor.

Hör med personalen på boendet om du ska ta med dig egen säng eller om det finns på boendet. Personalen kan också informera om utbudet av TV-kanaler.

När du tackat ja

När du tackat ja till den nya lägenheten så måste du flytta så snart som möjligt! Det är därför viktigt att du börjar förbereda flytten redan när du beviljats särskilt boende. Fundera över vem som ska hjälpa dig med flytten och vad du vill ha med dig till boendet.

Hyreskontrakt för Säbo skrivs med Ragunda Bostad efter beslut om beviljad plats.

Om du tackar nej

Om du tackar nej till ett erbjudande tar biståndssamordnaren kontakt med dig för en uppföljning av ditt beslut om särskilt boende.

5. Flytta in

När du tackat ja till den nya lägenheten måste du flytta in så snabbt som möjligt efter överenskommelse med boendet.

Avgifter för särskilt boende

Du börjar betala hyra från och med det datum du tackat ja och lägenheten är klar för inflyttning. Du betalar också en avgift för maten samt en serviceavgift.

Avgifter för särskilt boende Pdf, 132.2 kB.

Flytthjälp

Vem som hjälper dig med flytten får du ansvara för själv. Ofta är det anhöriga och vänner som hjälper till annars får du ta hjälp av en flyttfirma.

Kontaktman

När du flyttar till särskilt boende får du en kontaktman som du och dina anhöriga kan vända sig till för frågor eller vid problem.

Se över din hemförsäkring

Om andra personer har nyckel till din bostad kan du behöva komplettera hem­försäk­ringen med en tilläggsförsäkring för att hemförsäkringen ska gälla.

Du ansvarar själv för att teckna din hemförsäkring. Kommunen har ingen försäkring som går in i det fall du saknar egen hemförsäkring. En hemförsäkring ger dig också ansvarsskydd. Det innebär att du kan få ersättning för kostnader om du råkar skada andras egendom. Kontakta ditt försäkringsbolag så får du mer information.

Matservering på ditt särskilda boende

På det särskilda boendet kommer du att serveras frukost, lunch och middag. Här kan du hitta aktuella menyer för lunch och middagar.

Mat och lunch inom omsorgen

Information om folkbokföring vid flytt till särskilt boende

Folkbokföringsadress

Grundregeln när det kommer till folkbokföring är att du ska vara folkbokförd där du är bosatt. Du anses vara bosatt där du regelbundet sover.

Äldreboende/särskilt boende

Enligt Folkbokföringslagen (1991:481) ska den som vistas på ett äldreboende (bostad för äldre människor som avses i 5 kap. 5 § Socialtjänstlag (2001:453)) som huvudregel vara folkbokförd där.

Information hur du ändrar din folkbokföringsadress

När du flyttar till ett äldreboende/särskilt boende måste du göra en flyttanmälan för att ändra din folkbokföringsadress. Flyttanmälan görs hos Skatteverket Länk till annan webbplats.Att byta folkbokföringsadress är kostnadsfritt, men vissa tilläggstjänster kan kosta en mindre summa ex. eftersändning av post till den nya adressen.

Lägenheter 65+

I kommunen finns möjlighet att hyra bostad för dig som är 65+. Lägenheterna som finns är placerade på markplan eller i byggnader med hiss.

Ragunda Bostad ansvarar för uthyrning.

Ragunda Bostad

Sekretess

Verksamheterna omfattas av sekretessregler som skydd för individen.

Kvalitet

Vi arbetar med att förbättra kvaliteten i verksamheterna och detta görs utifrån resultat från undersökningar eller andra uppföljningar och utvärderingar av verksamheterna. Vi har en ambition att öka kunskapen om individernas behov för att kunna utveckla och anpassa verksamheten.

Vi har en god kompetens med många utbildade undersköterskor.

Lämna synpunkter, beröm och klagomål

Vi arbetar ständigt med att förbättra kvaliteten i verksamheterna. Vår organisation skall präglas av gott bemötande. Har du synpunkter eller funderingar kring verksamheten kan du lämna dem via vår e-tjänst.

Synpunkter, beröm och klagomål - Ragunda kommun Länk till annan webbplats.

Kontakta Kundcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kundcenter.