Kommunfullmäktige

I Ragunda kommun är kommunfullmäktige den högsta beslutande instansen. Vart fjärde år väljer kommunmedborgarna sina representanter.

Kommunfullmäktiges operativa instans heter kommunstyrelsen. Förutom den finns bygg- och miljönämnden och överförmyndarnämnden.

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga beslut i frågor som rör kommunens organisation, ekonomi, övergripande planer, val till nämnder och vad dessa nämnder ska arbeta med.

Kommunfullmäktige väljs av invånarna vart fjärde år, samtidigt som riksdags- och landstingsvalet.

Mandat

I direkta val fördelas de 25 mandaten mellan partierna som ställt upp i kommunvalet. Kommunfullmäktige väljer i sin tur kommunstyrelse och övriga kommunala nämnder och styrelser.

För fullmäktige ser fördelningen ut så här:

  • Socialdemokraterna har 10 mandat
  • Centerpartiet har 6 mandat
  • Sverigedemokraterna har 3 mandat
  • Allt för Ragunda har 2 mandat
  • Moderaterna har 2 mandat.
  • Vänsterpartiet har 1 mandat
  • Kristdemokraterna har 1 mandat

Kommunen styrs av Socialdemokraterna och Centerpartiet som sammarbetar. Moderaterna, Allt för Ragunda, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna sitter i opposition.

Röster och mandat för partierna vid valet till kommunfullmäktige finns att tillgå på:Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats.

Kommunfullmäktiges sammanträden

Kommunfullmäktiges sammanträden hålls enligt ett fastställt schema. Allmänheten är välkommen att följa sammanträdena. Plats, tid och aktuella ärenden presenteras i förväg här på kommunens webbplats. Handlingarna från sammanträdena är offentliga och finns att ta del av här på webbplatsen.

Kommunfullmäktige är "kommunens riksdag". Ärenden i fullmäktige får väckas av:   

  • En nämnd
  • En ledamot genom motion
  • Revisorerna, om ärendet gäller förvaltning som har samband med revisionsuppdraget
  • En fullmäktigeberedning, om fullmäktige har föreskrivit det
  • Medborgare genom medborgarförslag

Ärenden från regeringen eller statliga myndigheter, till exempel i form av utredningar som kommunen ska lämna synpunkter på, tas också upp i Kommunfullmäktige.

Sammanträdeskalender

Livesända sammanträden

Fullmäktiges sammanträden sänds på Ragunda kommuns youtubekanal. Kallelser och protokoll finns att tillgå på vår platform Meeting+.Ragunda kommuns youtubekanal Länk till annan webbplats.meetingsplus Länk till annan webbplats.

Begrepp som kort beskriver arbetet i kommunfullmäktige

Frågor

En ledamot kan skriftligen lämna en fråga till någon av ledamöterna i kommunfullmäktige. Frågan ska lämnas in innan sammanträdet börjar och svar bör lämnas under samma sammanträde. Frågan ska handla om ganska enkla sakförhållanden och ska inte att skapa någon politisk debatt.  En enkel fråga leder inte till något beslut i fullmäktige.   

Tjänstepersoner

Tjänstepersoner i kommunens verksamheter är de som verkställer politikernas beslut. Det kan vara lärare, förskolepersonal, socionomer, ekonomer, utredare, tekniker med flera. Det är också tjänstepersonerna som förbereder ärendena till de olika nämnderna och kommunfullmäktige.

Motion

En motion är ett ärende med förslag på beslut som ledamot/tjänstgörande ersättare lämnar till kommunfullmäktige. Motionen ska sedan beredas och slutligen beslutas av kommunfullmäktige.

Interpellation

En interpellation (fråga) kan ställas av en ledamot eller tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige och ska avse ämnen som hör till fullmäktiges, en nämnds eller en fullmäktigeberednings handläggning. Intepellationen riktas till ett kommunalråd eller en nämndordförande. Alla ledamöter i fullmäktige har möjlighet att delta i en debatt om frågan. Frågan ska besvaras skriftligt och leder inte fram till något beslut i fullmäktige.

Återremiss

Återremiss betyder att ärendet skickas tillbaka till kommunstyrelsen eller nämnd för att utredas ytterligare.

I kommunfullmäktige kan ett ärende återremitteras om minst en tredjedel av ledamöterna vill det. Det kallas minoritetsåterremiss. Önskas ytterligare återremiss vid nästa sammanträde krävs ett enkelt majoritetsbeslut.

En återremiss måste innehålla en motivering så att kommunstyrelsen/nämnden vet vad som förväntas ske med ärendet sedan den fått det tillbaka.

Minoritetsåterremiss

Om minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna begär det kan ett ärende återremitteras med stöd av minoritetsreglerna.

En återremiss måste innehålla en motivering så att kommunstyrelsen/nämnden vet vad som förväntas ske med ärendet sedan den fått det tillbaka.

Ett ärende kan enbart återremitteras en gång med stöd av minoritetsreglerna.

Bordläggning

Bordläggning betyder att ärendet skjuts upp till nästa ordinarie sammanträde. Ett ärende som är bordlagt får inte tillföras ytterligare handlingar eller annan utredning.

I kommunfullmäktige kan ett ärende bordläggas om minst en tredjedel av ledamöterna vill det. Det kallas minoritetsbordläggning. Det kan bara ske en gång i varje ärende. Önskas ytterligare bordläggning vid nästa sammanträde krävs ett enkelt majoritetsbeslut.

Minioritetsbordläggning

Om minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna begär det kan ett ärende bordläggas med stöd av minoritetsreglerna. Ärendet behandlas då vid nästa ordinarie sammanträde. Ingen ytterligare utredning eller text får tillföras ärendet.

Allmänhetens frågestund

Vid allmänhetens frågestund kan åhörare ställa frågor till fullmäktige. Frågor om de ärenden som finns på dagordningen kan ställas direkt på mötet. Övriga frågor som inte handlar om ärenden på dagordningen ska lämnas skriftlig till kansli@ragunda.se senast tre dagar före mötet.

Kansli@ragunda.se

Kontakta Kundcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kundcenter.