Miljöarbete

Ragunda kommun arbetar för en långsiktigt hållbar utveckling och strävar efter att skapa en god livsmiljö.

Avfallstrappan

För att minska avfallsmängden och spara på våra gemensamma naturresurser ger avfallstrappans 5 steg en bra bild över hur vi alla kan hjälpa till.

Avfallstrappan - Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se) Länk till annan webbplats.

1. Avfallsminimera

Enligt avfallstrappan bör vi i första hand se till att det skapas så lite avfall som möjligt. Det är det bästa sättet att miska användningen av jordens resurser och påverkan på miljön. Särskilt viktigt är det att minimera mängden farligt avfall.

Exempel: Det som inte köps kan heller inte bli till avfall. Köp refiller.

2. Återanvända

Ibland har vi inte längre användning för våra saker. Kanske har vi vuxit ur våra skor eller slutat med en hobby? En sak som du vill bli av med kan vara just vad någon annan letar efter. Återanvänd dina prylar, till exempel genom att ge dem till någon som behöver dem, eller lämna dem till second hand. Du kan också göra om dem till något annat (kallas återbruk) eller sälja dem.

Exempel: Kläder, möbler, pantflaskor.

3. Återvinna

När återvanvändning inte är möjligt ska vi återvinna materialet. Materialet som lämnas in till återvinningsstationer och återvinningscentraler återvinns och används för att tillverka nya produkter. Även kompostering av matavfall och trädgårdsavfall blir det nytt material av.

Exempel: Förpackningar, tidningar, elektronik, dammsugare, kylskåp, mobiltelefoner.

4. Energiutvinna

Om materialet inte kan återvinnas ska det förbrännas i ett kraftverk för att omvandla energin i avfallet till el och värme.

Exempel: Sopor från hushållsavfall.

5. Deponera

Deponera betyder att slänga avfallet på en soptipp (en deponi). Det är det sämsta alternativet och den sista lösningen som vi på alla sätt ska försöka undvika.

För en del material är det enda alternativet deponi. Det kallas för historiskt avfall. Ett exempel på ett sådant material är asbest, ett mineral som tidigare användes i eternitplattor och andra byggvaror. Asbest förbjöds helt år 1982, men finns fortfarande kvar i en del bostadshus och andra byggnader och kräver särskild hantering vid renovering eller rivning. Det är viktigt att nya produkter och material tillverkas utan farliga ämnen så att det inte bildas mer farligt avfall.

Exempel: Kakel, porslin, keramik och fönsterglas.

Miljöutbildning för skolan

Genom att stödja Natur- och miljöboken medverkar Ragunda kommun till skolbarnens miljöutbildning.
Natur- & miljöboken är ett läromedel i miljö för grundskolans årskurs 4-6. På ett roligt och pedagogiskt sätt får eleverna lära sig om hur vi alla kan leva på ett sätt som bättre tar hänsyn till vår natur och miljö.

Materialet delas ut kostnadsfritt till skolorna, tack vare ett samarbete mellan företag, kommuner och Svenska Kunskapsförlaget. Detta påbörjades i mitten på 1990-talet och Ragunda kommun har medverkat i detta arbete sedan -97/-98.

Vill du veta mer om Natur & Miljöboken, besök Svenska Kunskapsförlagets hemsida:

NMboken – Vi miljöutbildar Sveriges barn Länk till annan webbplats.

Skräpplockardagar

Varje vår deltar Ragunda kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej.

Vi vill bli fler som inte skräpar ner | Håll Sverige Rent (hsr.se) Länk till annan webbplats.

Earth hour

Ragunda kommun uppmanar sina verksamheter att delta i Earth Hour. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.WWF Earth Hour är världens största miljömanifestation och handlar om att människor över hela världen visar sitt engagemang för miljön genom att släcka ljuset under en timmes tid. Under Earth Hour släcker miljontals människor ljuset – från Samoa, Australien, Nya Zeeland i öst till USA, Costa Rica och Cook-öarna i väst.

Earth Hour - Världsnaturfonden WWF Länk till annan webbplats.

Kontakta Kundcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kundcenter.