För hyresgäster

Bor du hos oss eller ska du flytta in i en av våra bostäder? Här har vi samlat information som du kan ha nytta av som hyresgäst hos Ragunda Bostad. Välkommen!

Tillträde till lägenheten

Får du snart tillträde till din nya lägenhet? Vi hoppas att du ska trivas hos oss! För att flytten ska fungera så bra som möjligt har vi samlat några punkter som kan vara bra att tänka på när du flyttar in i din lägenhet.

Tillträde

  • Du får tillträde till lägenheten kl.13 första vardagen i varje avtalsmånad. Om inflyttningsdagen infaller på en lördag, söndag, allmän helgdag, midsommarafton, julafton eller nyårsafton får du flytta in först nästkommande vardag.
  • Kontrollera att uppgifterna i ditt hyreskontrakt är korrekta.

Besiktning

Du har åtta dagar på dig att anmäla tidigare skador som inte finns med i besiktningsprotokollet. Det är viktigt att du läser igenom protokollet noga så att du inte missar något. Efter åtta dagar övertar du själv ansvaret för eventuella skador. Hör av dig till Kundcenter om du har synpunkter på besiktningen.

Nycklar

Dina nycklar är värdeföremål, var rädd om dem. Vid inflyttningen får du 3 originalnycklar. Vill du ha fler nycklar, kontakta oss, så beställer vi fler till dig. Extranycklar får du själv bekosta. Samtliga utkvitterade nycklar ska återlämnas vid avflyttning. Saknas nycklar när du flyttar debiteras du kostnaden för cylinderbyte. Har du tillverkat nycklar utan vår tillåtelse sker cylinderbyte obligatoriskt och du debiteras kostnaden.

Förråd

De flesta lägenheter har separata förråd. Förvara inte några värdefulla saker i förrådet så förebygger du inbrott. Du ansvarar själv för låset till ditt förråd. Ställ heller inte något direkt på golvet för att undvika fuktskador.

Hemförsäkring

Vi kräver att du tecknar en hemförsäkring med ansvarsersättning för att skydda ditt lösöre och för att du skall kunna betala vår självrisk när större skador har orsakats. Den gäller både vid skador på den egna egendomen och på hyresvärdens egendom. Den ger också ekonomiskt skydd vid inbrott men det viktigt att du håller bostaden ordentligt låst och inte förvarar stöldbegärlig egendom i källare, på vind eller i bilen.

Ragundas Bostads försäkring täcker bara skador på själva byggnaden - inte dina personliga ägodelar. Därför är hemförsäkring ett bra skydd för dig och ditt hem.

Hushållsel

När det gäller hushållsel anmäler vi till nätleverantören att Du flyttat in.
Vilken elleverantör Du vill anlita väljer Du förstås själv.

I några av våra lägenheter ingår elen. Mer information får du av Kundcenter innan du flyttar in.

Andrahandsuthyrning

Om du vill hyra ut en lägenhet i andra hand måste du först begära tillstånd hos oss. Vi kan ge tillstånd för andrahandsuthyrning om du har särskilda skäl för att hyra ut, till exempel studier eller militärtjänstgöring på annan ort.

Flyttanmälan

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten.SkatteverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Svensk adressändring mot en avgift.Svensk adressändringLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Ska du flytta?

Är det dags att flytta? Vi hoppas att du har trivts hos oss. Innan du flyttar vill vi informera och ge lite råd om vad du ska tänka på för att underlätta din flytt.

Säg upp lägenheten

Det första du bör göra när du bestämt dig för att flytta är att säga upp ditt hyreskontrakt. Uppsägningen ska alltid vara skriftlig. Uppsägningstiden är tre hela kalendermånader (innevarande månad räknas inte). Observera att uppsägningen ska vara oss tillhanda före den sista i månaden för att första uppsägningsmånaden ska räknas från påföljande månad.

Det finns två undantag:

  • När du flyttar till äldreboende (särskilt boende/trygghetsboende) är uppsägningstiden en hel kalendermånad.
  • Vid dödsfall är uppsägningstiden en hel kalendermånad för personens dödsbo. Du som säger upp lägenheten ska göra det skriftligt och du ska visa upp ett dödsfallsintyg.

Besiktning av lägenheten

Innan du flyttar ut ska vi besiktiga din lägenhet.

Tid för besiktning bokas enligt telefonnummer på avflyttningsbekräftelsen. Tänk på att välja en tid då du själv kan vara med.

Flyttstädning

Den som tar över din lägenhet har rätt att begära att lägenheten är väl städad vid inflyttning. Har du slarvat eller lämnat lägenheten ostädad måste du betala för städkostnaden.

Använd gärna vår checklista för flyttstädning där du, under städningen, kan bocka av samtliga punkter.

Nycklar

Du ska lämna tillbaka alla nycklar till oss – för lägenheten, tvättstugan och eventuella extrautrymmen som garage. Du måste även lämna in kopior som du har beställt av oss.

Tid för avflyttning

När hyrestiden har löpt ut ska du lämna lägenheten tömd och städad senast klockan 12.00 på utflyttningsdagen. Även nycklarna ska vara inlämnade då.

Bredband och telefoni

Kontakta din internetleverantör och telefonoperatör (om du har fast telefoni) och säg upp eller flytta ditt abonnemang.

El

Vatten och uppvärmning ingår oftast i hyran, medan hushållsel betalas oftast separat. Vi säger upp abonnemanget till e-on eller Härjeåns.

Ny adress

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. SkatteverketLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Svensk adressändring mot en avgift.Svensk adressändringLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnumret i husets entré, på din ytterdörr, på ditt postfack eller i ditt kontrakt.

Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om det finns en sådan.

Bredband och TV via bredband

Våra fastigheter är fiberanslutna via Servanet. Det betyder att alla hyresgäster får tillgång till Internet och bredbandsTV via ett uttag.

Som hyresgäst behöver Du teckna/beställa ett kostnadsfritt nätavtal och grundtjänst vid inflytt. Det gör du här: ServaNet Mitthem/Ragunda Hyreshus/ÅFA: Starta din grundtjänst genom att teckna nätavtal Länk till annan webbplats.

I din hyra ingår internet, med hastigheten 2Mbit/s och TV via fiber.

Uppgradera dina tjänster

Du som boende i en lägenhet från Ragunda Hyreshus kan uppgradera din grundtjänst och ta del av hela världen med internet, tv och telefoni i högsta fart. Läs mer på ServaNets hemsida:

ServaNet Mitthem/Ragunda Hyreshus/ÅFA: Privat Länk till annan webbplats.

Parkeringsplatser

I anslutning till samtliga hyreshus finns det parkeringsplatser. Bilburna hyresgäster skall hyra en parkeringsplats. Det finns varm-, kallgarage, carport eller motorvärmarstolpar att hyra.

Parkering

Parkera bilarna på hyrda parkeringsplatser eller annan anvisad plats. Det är tillåtet att köra in på bostadsområden endast för att lasta i eller ur sin bil. Besöksparkeringarna är endast avsedd för besökande och får endast användas i max 24h!

Motorvärmare

Motor- och kupévärmarsladdar får aldrig lämnas kvar i uttaget när de inte används. Lås motorvärmaruttaget.

Om en säkring går sönder betyder det oftast att anslutningssladden inte är ok eller att för mycket watt har belastat säkringen. Motorvärmaruttaget är uppsäkrat till 6 ampere.

Vill du hyra parkeringsplats? Kontakta Kundcenter!

Trygghet och trivsel

Du som bor hos oss ska känna dig trygg och säker både hemma och utomhus i våra bostadsområden.

Brandskydd

Det finns många enkla saker du kan göra för att skydda dig och dina grannar mot brand. I alla våra lägenheter finns brandvarnare. Brandskydd i din bostad - Boverket Länk till annan webbplats.

Störningar

När du bor i ett flerfamiljshus kan det hända att dina grannar stör dig eller du stör dina grannar. En del saker får man acceptera men efter klockan 22.00 ska det vara tyst, då får du inte spela musik på hög volym, borra eller göra andra saker som kan störa de andra som bor i huset.

Att bo i flerfamiljshus innebär att många människor ska leva och samsas tillsammans. Det är därför viktigt att du respekterar dina grannar och visar hänsyn. Vissa ljud får du helt enkelt acceptera, till exempel ljud från TV-apparater och småbarn.

Så här gör du om du blir störd

Ring 112 vid allvarliga olyckor! Vid brand, bilpåkörning och allvarliga lägenhetsbråk med slagsmål och misshandel bör du ringa 112 omedelbart.

Det är viktigt att du ringer! Det kan innebära att du hjälper någon som råkar illa ut.

Prata med din störande granne

En bra början är att själv prata med grannen, det är inte alltid som de vet om att de stör och det kan vara uppskattat att någon berättar det för en.

Vill du inte kontakta din granne så får du naturligtvis höra av dig till oss på Kundcenter 0696-68 20 00 eller gå in på Mina sidor och göra en felanmälan.

Vi tar då kontakt med grannen. Är det en konstaterad störning skickar vi ett varningsbrev till den störande med uppmaning om att vidta rättelse. Vidtas inte rättelse utan störningarna fortsätter sägs hyreskontraktet upp.

Trivsel och ordning

En viktigt del för att människor ska trivas är att du och dina grannar visar hänsyn till varandra.

Att visa hänsyn är speciellt viktigt mellan kl. 20.00-08.00. Om du ska ha fest är det bra om du förvarnar dina grannnar.

Värme och vatten

Text

Tvättstugor

Tvättstugan är kanske det viktigaste gemensamma utrymmet i hela huset och en plats där du kan skapa goda relationer med dina grannar. Men det är också en plats där konflikter kan uppstå. Vi ber dig därför följa våra trivselregler noga.

Så här använder du tvättstugan

  • Följ bokningssystemets regler noga, då undviker du onödiga konflikter med grannarna och bidrar till att skapa ett trivsamt boende för alla.
  • Boka din tid med din cylinder på bokningstavlan eller det bokningssystem som finns vid varje tvättstuga!
  • Respektera de bokade tiderna och tvätta inte på andra tider än tvättiderna
  • Anmäl genast om du upptäcker fel på maskinerna
  • Barn får inte använda tvättstugan själva
  • Husdjur får inte vistas i tvättstugan
  • Det är inte tillåtet att röka i tvättstugan
  • Låt tvättstugans inventarier och städmateriel vara kvar i tvättstugan.

Så här gör du när du tvättar

  • Följ noga de skötselanvisningar som gäller för tvättmaskiner, torktumlare och annan utrustning i tvättstugan.
  • Använd alltid ditt sunda förnuft – gör inte saker om du är osäker. Fråga oss istället. Så undviker du onödiga misstag och problem med maskinerna.
  • Töm fickorna i plaggen, sortera tvätten i vitt och kulört och kontrollera plaggens tvättråd.
  • Följ maskinernas programval och dosering av tvättmedel – då får du det bästa tvättresultatet.
  • Tvätta med full maskin – då spar du energi. Det tjänar både du och dina grannar på.
  • Du får inte tvätta mattor i de vanliga tvättmaskinerna.
  • Du får inte färga eller bleka kläder i tvättmaskinerna.
  • Använd tvättpåse om du tvättar bh med bygel. Så undviker du onödiga stopp av tvättmaskinerna. Dessutom skonar tvättpåsen tunna och känsliga plagg som strumpor och underbyxor.

Så här gör du när du lämnar tvättstugan

  • Lämna tvättstugan så att nästa hyresgäst kan komma in i tid.
  • Du måste städa efter dig – lämna tvättstuga, torkrum, maskiner och annan utrustning i snyggt skick, så som du själv vill finna dem då du ska tvätta.
  • Torka av maskinerna. Rengör tvättmedelsfacket extra noga.
  • Torka av golven, bänkar och andra inventarier om det behövs.
  • Ta bort luddrester i torktumlaren.
  • Töm också torkskåp och torkrum i tid.
  • Stäng fönster och dörrar när du lämnar tvättstugan.

Här finns vår skötselanvisning för tvättstugor med bilder:skötselansvisning tvättstugor

Kontakta Kundcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kundcenter.