Enskilt vatten och avlopp

Bor du utanför tätorterna har du troligen eget vatten och avlopp. Då ansvarar du själv som fastighetsägare för ditt vatten och avlopp.

Om du ska anlägga ett avlopp krävs det anmälan eller tillstånd från Bygg- och miljönämnden.

Mer om slamtömning

Enskilt avlopp

Är man inte ansluten till det kommunala avloppsnätet behöver man själv ordna sitt avlopp, detta kallas för enskilt avlopp. Fastigheter utanför tätbebyggt område har oftast någon form av enskilt avlopp. För permanentbebyggelse består avloppsanläggningen oftast av en slamavskiljare där slam och fasta partiklar avskiljs. Därefter renas avloppsvattnet i någon form av infiltration eller filter. 

Många enskilda avlopp måste förbättras

Många avloppsanläggningar på landet är mycket gamla och består i stort sett bara av en slamavskiljare och en ledning bort från huset. Nästan alla bakterier och näringsämnen hamnar då i närliggande bäckar och vattendrag. Sådana avlopp är sedan länge förbjudna, och måste byggas om.

Du behöver tillstånd eller anmälan

Nästan alla typer av ändringar eller installationer av avloppsanläggningar måste anmälas till Bygg- och miljönämnden. I de flesta fallen krävs det även tillstånd. Om du missar att anmäla eller ansöka om tillstånd riskerar du att drabbas av en sanktionsavgift och en tillsynsavgift för utredning av ärendet.

Tillståndsprocess

1. Kontakta en avloppsentreprenör och ta reda på vilken lösning som passar din fastighet.

2. Skicka in en komplett ansökan/anmälan på planerad anläggning till Bygg- och miljöenheten.

Ansökningsblankett finns här:

Ansökan, anmälan om inrättande av avloppsanläggning - Ragunda kommun Länk till annan webbplats.

3. Tid med Bygg- och miljöenheten bokas för inspektion på plats.

4. Invänta beslut innan du bygger din anläggning.

5. Genomförande och slutbesiktning.

Avgift

Avgifter för handläggning av avloppsäranden tas ut enligt taxa beslutad av kommunfullmäktige. Taxan för 2024 är 937 kr per timme.

Handläggningstiden varierar med typ av anläggning. För ansökan om enskild avloppsanläggning till ett hushåll med WC tas en avgift för fyra timmar. För anmälan av en avloppsanläggning för endast BDT-vatten (bad-, disk-, och tvättvatten) tas en avgift för tre timmar. Tillsynsavgiften för inventering av enskilda avlopp är en timme.

Kontrollera med skatteverket om du kan få ROT-avdrag för anläggandet av ert avlopp.
 
Ytterligare information om enskilda avlopp hittar ni på avloppsguiden.se, det går även bra att kontakta Bygg- och miljöenheten.

bygg.miljo@ragunda.se

0696-68 20 00

Enskild dricksvattenbrunn

Om du har enskild dricksvattenbrunn är det du som fastighetsägare som ansvarar för brunnens skötsel och underhåll. Det är även fastighetsägaren som ansvarar för att undersöka vattenkvaliteten.

Kontrollera ditt vatten

Det finns inga krav på dig med enskild brunn för privat bruk att ta vattenprover, men Livsmedelsverket rekommenderar att vattnet provtas minst vart tredje år. Om det finns små barn i hushållet är rekommendationen att vattnet provtas en gång per år.

Om du vill provta ditt vatten kontaktar du ett ackrediterat vattenanalyslaboratorium. På Swedacs hemsida finns ett register över ackrediterade företag.

Swedac - ackrediteringsregister dricksvatten Länk till annan webbplats.

Rapportera din dricksvattenbrunn till Brunnsarkivet

SGU:s Brunnsarkiv är ett nationellt register över landets vatten- och energibrunnar. Som fastighetsägare kan du själv rapportera in din brunn till Brunnsarkivet om det inte redan är gjort från när brunnen anlades.

Fördelarna med att rapportera in din brunn är bland annat att Räddningstjänsten lättare kan hitta och skydda din vattenbrunn vid ett utsläpp eller annan miljöolycka samt att andra i närheten som vill borra vatten- eller energibrunn har större möjlighet att ta hänsyn till din brunn. Du bidrar även till att kommunen får en bättre överblick över tillgång och kvalitet på det grundvatten som finns i olika områden i kommunen. Besök SGU:s hemsida för mer information och inrapportering till Brunnsarkivet.

SGU - Databasen brunnar Länk till annan webbplats.

Nya riktvärden för PFAS och giftiga metaller för enskilda brunnar

Livsmedelsverket har infört ett riktvärde för PFAS samt sänkt riktvärdena för arsenik, bly och kadmium för dricksvatten som kommer från enskilda brunnar. Riktvärdet säger att dricksvattnet inte bör innehåller mer än 4 nanogram per liter av de fyra vanligaste PFAS-ämnena.

Nya riktvärden 2024

Riktvärden för enskilda brunnar för privat bruk är inte juridiskt bindande som det är för kommunala vattentäkter eller kommersiella/offentliga dricksvattenanläggningar. Riktvärdena ska hjälpa hushåll med enskild dricksvattenbrunn att avgöra kvaliteten på det egna dricksvattnet.

Mer information om riktvärden samt skötsel och provtagning av enskild brunn finner du på Livsmedelsverkets hemsida:

Livsmedelsverket - Egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk Länk till annan webbplats.

Arsenik i dricksvatten

Arsenik är ett grundämne som finns naturligt i berggrunden och i jorden. Halterna kan variera naturligt mellan olika platser, även lokalt.

Hur kan arsenik påverka hälsan?

Arsenik kan påverka hälsan både om man utsätts för ämnet tillfälligt eller under lång tid. Att få i sig höga halter under lång tid ökar risken för cancer i hud, lunga, urinblåsa och troligen även i lever och njurar. Det kan också leda till hjärt- och kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och hudförändringar.

Känsliga grupper

Foster och barn är de grupper som är mest känsliga för negativ påverkan av arsenik. Arsenik passerar moderkakan, men väldigt lite går över i bröstmjölk. Arsenik kan påverka utvecklingen av nervsystemet och immunförsvaret. Att foster och små barn är särskilt känsliga för sådana effekter beror på att hjärnan fortfarande utvecklas. Det är därför extra viktigt att ta prov på dricksvattnet när man har små barn i hushållet.

Utredning av privat dricksvatten i norra Sverige

Arbets- och miljömedicin (AMM) är ett kompetenscentrum för norra Sverige med uppdrag att förebygga, utreda, bedöma och bidra till att åtgärda ohälsa som har samband med arbete och omgivningsmiljö, samt att bedriva forskning och undervisning.

Arbets- och Miljömedicin har gjort en utredning som belyser naturlig förekomst av oorganisk arsenik i privat dricksvatten i norra Sverige. Ragunda kommun ingick i denna utredning vars mål var att kartlägga vattenkvaliteten i provtagna enskilda vattenbrunnar samt bedöma hälsorisker.

Du kan läsa den fullständiga utredningen här:

Arsenik i privat dricksvatten i norra Sverige.pdf (regionvasterbotten.se) Länk till annan webbplats.

Kontakta Kundcenter

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet, ring eller skicka e-post till kundcenter.