Ragunda Världens Barn Vänkommun 2024

Artikeln publicerades 16 december 2024

Vilka fantastiska medborgare vi har i vår kommun. Tack vare er har Ragunda kommun blivit Världens Barn Vänkommun 2024!

VÄRLDENS BARN är Sveriges största insamling och ett unikt samarbete mellan Radiohjälpen, SVT, Sveriges Radio, UR och 14 biståndsorganisationer. Tillsammans med omkring 45 000 frivilliga från hela landet ger kampanjens insamling förutsättningar att stärka barns rätt till hälsa, skola och trygghet. Vänkommun till Världens Barn blir den kommun där man samlat in 20 kr/invånare eller mer under de senaste tre åren (storstäder 5 kr/inv.).

En person som verkligen har engagerat sig i insamlingen till Världens Barn är Åșa Nilsson, Fors och Ragunda församlingar och vi ville gärna veta lite mer om hennes engagemang.

Hur startade ditt engagemang för Världens Barn?
- Min före detta kollega på Fors och Ragunda församlingar - Solbritt Mattsson, var engagerad i insamlingen och jag gillade att jobba med henne och ville hjälpa till med insamlingen. Jag tyckte det verkade roligt och givande att jobba med Världens Barn och jag tycker framförallt att det är en viktig sak. Kan jag göra något litet för att bidra är det bra.

Hjälpredor vid förberedelserna till promenaden. Foto: Åsa Nilsson

Gå för världens barn - Folkhälsa och insamling på en och samma gång. Berätta gärna hur du fick idén till aktiviteten och vilka andra aktiviteter ni har.
- Jag tänkte att det är roligt att promenera och att vi kanske skulle kunna samla in bra med pengar genom en promenad. En promenad ger samhörighet och så det var väl därför idén kom. Och Solbritt nappade på det, så då körde vi första gången 2014. Det kom 109 personer redan första gången och det gav naturligtvis mersmak!

- Vi hade 10-årsjubileum för promenaden förra året, då stekte Skoterklubben kolbullar, vilket blev poppis!

Kolbullar på gång! Foto: Åsa Nilsson

- Promenaden skapar stor trivsel, vi bjuder på kaffe på Skalgränd och vid Slalombackens fot, där har vi frivilliga som kokar kaffe över öppen eld och bjuder på hembakade kakor som ideella bakat. Vi har fika vid församlingsgården och även lotteri. Sträckan som man går är 1 km eller 5 km, jag snitsar med pinnar, skylt och ballonger.

- Andra församlingar i kommunen har aktiviteter som våffelförsäljning, soppluncher och församlingsaftnar som också ger mycket till insamlingen!

Vid församlingsgården i Hammarstrand. Foto: Åsa Nilsson

Hur har ni fått företag engagerade i insamlingen?

- Från 2016 frågade jag företag i Hammarstrand om dom ville vara med genom att ge en summa per person som går och sedan dess har många företag varit med alla år. 2016-2024 har företagen i Hammarstrand medverkat till att vi samlat in 456 000 SEK till Världens Barn!

Fina vinster i lotteriet! Foto: Åsa Nilsson

- Vi har också en vedauktion där vi får ved från fyra olika skogsbolag och tre entreprenörer som kör ut den. I år fick vi också ett lass med grus inklusive hemkörning och dessa gav tillsammans 42 400 SEK.

Åsa har också skapat en digital insamlingsbössa som heter ”Ragunda samlar in för barnens skull”. Hon berättar att det är fler som skapat digitala bössor, till exempel Hansåkerskolan klass 5. Det är inte bara församlingarna som engagerar sig säger Åsa. Flera föreningar och privatpersoner engagerar sig och samlar in pengar och Röda Korset samlar in mycket genom sin vanliga dagsförsäljning, bössor och lotterier, i år nästan 20 000 SEK.

- Allt som allt samlade vi i Ragunda in 199 965 SEK i år (det står en annan siffra på Världens Barns sida, det beror på att dom missat en swishinbetalning).

- Själva promenaden gav i år 26 000 SEK och från företagen 78 400 SEK. Jag är så oerhört tacksam att det är så många som engagerar sig och att många kommer och går promenaden. Det är när vi är många som engagerar oss som det blir fest och gemenskap!

Läs mer om insamlingen Världens Barn här: https://varldensbarn.kampanjen.se/ Länk till annan webbplats.

Diplom Ragunda Vänkommun Pdf, 432 kB.