Kommun och politik, Näringsliv, arbete och landsbygd

Kommun och politik, Näringsliv, arbete och landsbygd

Näringslivsveckan v. 45 och firande av årets Vildhuss!

Näringslivsveckan i år kommer att kombineras med träffar och fika på våra medborgarkontor/servicepunkter för att på så vis få möjlighet att träffa alla medborgare. Samtidigt vill vi passa på och tacka alla som på något sätt medverkat gällande insatserna i och kring de bränder som rasade i vår kommun i somras och som tilldelades priset "Årets Vildhuss"!

Räddningstjänsten i Jämtland och näringslivs- och utvecklingsenheten, Ragunda kommun finns på plats på alla nedstående orter och vi vill gärna träffa er! Kanske vill ni prata om sommarens bränder, nya företagsidéer eller har andra frågor som rör vår verksamhet.

 

Programmet för Näringslivsveckan ser ut så här:

Måndag 5/11 Stugun

kl. 14.30-15.30 Företagsbesök Jämtlamell

kl. 16-18 Vi bjuder på fika och finns på plats på medborgarkontoret/biblioteket Stugun.

Tisdag 6/11 Bispgården

kl. 13.15-15.30 Företagsbesök Zepro

kl. 16-18 Vi bjuder på fika och finns på plats på medborgarkontoret/biblioteket Bispgården.

Onsdag 7/11 Hammarstrand

kl. 13.30-15.30 Företagsbesök OL-Bygg, Pålgård

kl. 16-18 Vi bjuder på fika och finns på plats på medborgarkontoret/biblioteket Hammarstrand.

Torsdag 8/11 Borgvattnet

kl. 13.30-15.30 Företagsbesök Johan och Anna Göransson, lantbruk

kl. 16-18 Vi bjuder på fika och finns på plats på Servicepunkt/medborgarkontoret i Borgvattnet

 

Välkommen!/Näringslivs-och utvecklingsenheten i Ragunda kommun och Räddningstjänsten i Jämtland

Logotyp Räddningstjänsten Jämtland

Motiveringen till "Årets Vildhuss"

Under juli 2018 genomgick stora delar av landet ett bokstavligt eldhav. Den långa torkan gav gynnsam grund för antändning av skog och mark och snart rasade bränder på flera ställen i vår kommun. Trots att dessa bränder naturligtvis var hemska, ledde till materiella skador och ett trauma för hela kommunen så visade också samhället och människorna sig från sin allra bästa sida.

 

Människors, företags och organisationers vilja att hjälpa till och göra en insats var oerhört stor och något som knappast tidigare skådats i vår kommun. Människor ställde upp med sin tid och sin muskelkraft. Företag inom skogsnäringen med arbetstid, sina maskiner och sin sakkunskap. Jordbrukare körde 1000-tals mil med sina gödseltunnor som sinnrikt användes för att begjuta vägar och eldområden med vatten. Näringslivet i alla former; bryggerier, restauranger, apotek, livsmedelsbutiker och detaljhandel, skänkte det man hade och kunde för att underlätta insatserna och stötta de frivilliga. Civilsamhället fanns där från allra första dagen och visade sin oerhörda styrka genom att organisera allt ifrån produktion och utforsling av mat till stöd i form av sin närvaro.

 

Tillsammans med det allmännas resurser gjorde detta att bränderna tidigt kunde kontrolleras och skadorna efter bränderna kunde minskas. Kommunen vill naturligtvis utsträcka ett stort och varmt tack även till dem som i egenskap av Räddningstjänstpersonal, polis, hemvärn, brandflyg, sjukvårdspersonal, och administrativ personal, koordinerade och genomförde de insatser som var nödvändiga under bränderna.

Det går inte att ur denna massa av företag, organisationer och människor att lyfta fram någon enskild då alla som deltagit dragit sitt strå till stacken i denna utmaning.

Ragunda kommun har därför i år beslutat att utmärkelsen årets Vildhuss gemensamt tilldelas samtliga som deltog i insatserna i och kring de bränder som rasade i vår kommun. Med en osviklig vilja, generositet, självuppoffring och energi har Ni alla bidragit till att minimera skadorna av denna brand. Men utmärkelsen blir inte mindre fin för att den delas. Tvärtom!

Uppdaterad