Artikeln publicerades 26 maj 2025

Sommaren är i antågande och vår natur har äntligen vaknat till liv igen. Tyvärr är det inte bara våra inhemska växter som börjar knoppa och pollinera sig – invasiva växter är ofta både snabbare och mer effektiv på att föröka sig.

Detta gör att invasiva växter som inte hör hemma i vårt nordiska land, sprider sig och tränger undan våra naturliga arter som då får det svårare att växa och fortplanta sig.

Vad är en invasiv art?

Om en art är invasiv betyder det att den avsiktligt eller oavsiktligt har flyttats från sin naturliga livsmiljö till en annan. Ett vanligt problem är att växter som inte tillhör den svenska floran har hamnat i vår natur genom spridning från trädgårdar eller trädgårdsavfall som slängts i naturen. Dessa konkurrerar ut våra inhemska växter samt sprider sig på ett okontrollerat sätt. De kan också störa ekosystem, orsaka ekonomisk skada eller utgöra en hälsorisk.

Vad gör jag om jag har invasiva växter på min fastighet?

Du som fastighetsägare har en skyldighet att bekämpa invasiva växtarter om de förekommer på din fastighet. Växtavfallet som uppstår ska läggas i dubbla sopsäckar och lämnas på anvisad plats på återvinningscentralen. Detta för att minska risken för att frön och växtdelar sprider sig längs vägen. Är det en mindre mängd växtavfall kan du slänga det i en försluten påse i restavfallet hemma.

Tänk på!

Invasiva växter måste förbrännas och får absolut inte slängas i naturen eller komposteras på egen tomt. Olika växter tar olika lång tid att bekämpa, läs gärna på om just den art som förekommer hos dig för att få bästa resultat utan spridning.

Länk Naturvårdsverkets lista över invasiva arter med särskild betydelse för Sverige:

Invasiva arter - Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Här finns renhållningsordningens lokala föreskrifter för avfallshantering:

Renhållningsordningens lokala föreskrifter för avfallshantering Länk till annan webbplats.