- Startsida
- Bygga, miljö och infrastruktur
- Bygga & bo
- Ovårdade tomter och nedskräpning
Ovårdade tomter och nedskräpning
Du som äger en fastighet är skyldig att se till att både tomt och byggnader är i ett vårdat skick. Tomten ska vara städad och det får inte finnas någon risk för olycksfall eller att det blir en olägenhet för omgivningen.
Ovårdade tomter
I plan- och bygglagstiftningen ställs krav på att tomter ska hållas i vårdat skick. Kraven gäller både för bebyggda och obebyggda tomter. Exempel på ovårdade tomter kan vara växlighet som skymmer sikten vid in- och utfarter eller som på annat sätt orsakar trafikfara. Tomter som är fyllda med diverse föremål som gammalt byggnadsmaterial, gamla bilar eller skrot kan även bedömas vara en ovårdad tomt. Till exempel en oklippt gräsmatta bedöms i regel inte vara en ovårdad tomt. Mer info om vad som kan bedömas som en ovårdad tomt finns att läsa på Boverkets hemsida.
Ovårdad tomt - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats.
Förfallna byggnadsverk
Byggnader ska hållas i ett vårdat skick och underhållas så att utformningen och de tekniska egenskaperna bevaras. I plan- och bygglagen står det vilka tekniska egenskaper ett byggnadsverk ska ha, det kan till exempel handla om byggnadens bärförmåga, skydd mot brand och säkerhet vid användning. Ett eftersatt underhåll av ytskikt, målning, trasiga takpannor eller krossade fönster anses vara början till förfall av byggnaden och bör därför åtgärdas. Mer information finns att läsa på Boverkets hemsida.
Ovårdade och förfallna byggnadsverk - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats.
Nedskräpning
Nedskräpning är förbjudet enligt miljöbalken. Ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Bestämmelsen riktar sig mot alla.
Nedskräpning kan orsakas av både mindre föremål som till exempel glas, papper och engångsgrillar, men även större föremål som byggavfall, möbler och skrotbilar. Föremål som lagts upp på ett systematiskt och organiserat sätt eller har ett genomtänkt syfte behöver inte vara nedskräpning även om det kan se tråkigt ut.
Skrotbilar
Skrotbilar innehåller miljö- och hälsoskadliga ämnen som till exempel bly, kvicksilver, oljor och annat som kan läcka ut i naturen. Skrotbilar ska därför lämnas till en auktoriserad bilskrotare som tar hand om de miljöfarliga komponenterna och plockar bort återvinningsbara delar.
En kommun har ingen skyldighet att forsla bort skrotbilar som står på privat mark, men kan vara behjälplig i vissa fall. Kostnaden för flyttning av fordon kan debiteras markägaren/beställaren. Skrotbilar som lämnats på kommunens mark anmäls till bygg- och miljöenheten, som kan besluta att dessa fordon tas bort på bilägarens bekostnad.
Klagomål om nedskräpning eller ovårdad tomt
Om du har ett klagomål på nedskräpning eller en ovårdad tomt bör du i första hand själv kontakta den som orsakat nedskräpningen eller den som äger tomten. Det är viktigt att den berörda personen eller fastighetsägaren får möjlighet att undersöka och åtgärda problemet innan bygg- och miljöenheten kopplas in.
Om du vill anmäla ett klagomål till bygg- och miljöenheten bör du på ett tydligt sätt kunna beskriva den aktuella situationen. Ju mer information vi får desto mer effektivt kan vi hantera ärendet. När vi har fått in de uppgifter vi behöver kontaktar vi den som är ansvarig. Ibland åker vi ut på plats för att göra en bedömning. Om klagomålet visar sig vara befogat kan vi besluta om krav på åtgärder om den ansvarige inte själv tar på sig att åtgärda problemet. Beslut kan även förenas med vite.
Om vi kommer fram till att ett klagomål gällande nedskräpning är befogat kan vi komma att ta ut en avgift för nedlagd handläggningstid enligt gällande taxa. Vid misstanke om brott lämnas ärendet vidare till polis- eller åklagarmyndighet.
Kontakta bygg- och miljöenheten vid frågor eller om du vill göra en klagomålsanmälan.